Är vi ensamma i universum?

Är vi ensamma i universum?

Den frågan har funnits i stort sett sedan människan själv funnits. Med så många olika religioner och gamla legender om gudar som kommit från himlen verkar det tydligt att vi sedan väldigt länge trott på möjligheten att det finns andra intelligenta varelser i universum. Numera finns det inte lika många teorier om gudar, men istället kan man hitta hur mycket information som helst om utomjordingar. En hel det människor påstår att de sett UFOn, dvs oidentifierade flygande objekt, och en del menar till och med att de själva blivit bortförda av icke mänskliga varelser. Frågan är då, har de här människorna rätt eller fel? Är vi verkligen ensamma i universum eller inte?

Sannolikheten att hitta liv

Enligt forskare finns det över en miljard planeter i vår galax. Om vi tänker oss hur många galaxer det finns bara i synliga universum, vilket enligt forskare är ett hundra miljarder galaxer… då kan vi verkligen ta oss en funderare kring hur stor sannolikheten verkligen är att vi är ensamma. Med tanke på att det finns så ofantligt många planeter verkar det inte logiskt att bara en enda är hem åt intelligent liv. Bara för att vi inte kan kommunicera med andra civilisationer via våra datorer eller genom att hyra komradio betyder det inte att de inte existerar!

Vad säger forskare?

Om man tittar bl.a. på NASAs hemsida, som ju är ledande inom ämnet, kan vi se att de inte riktigt tar ställning; de säger varken ja eller nej. Visserligen tror forskarna att de inom en snar framtid kommer att hitta mikrobiellt liv, men det är svårt att hitta officiella uttalanden där man bekräftar existensen av gröna små män med stora huvuden och jättelika mandelformade ögon.

Ögonvittnen?

Det finns över 100,000 personer som är helt övertygade om att de sett UFOn på olika platser runt om i världen. Dessutom påstår många att de dessutom blivit bortförda av intelligenta varelser från andra planeter. Medan många bara har vaga minnen och upplevt att tid flugit förbi utan att de har något mine om vad som hänt, berättar andra detaljerade historier om hur bortförandena skedde, och vad de upplevde på platserna de påstår var rymdskepp. Ett välkänt fall är det om Betty och Barney Hill, men det finns en mängd andra dokumentärer, uttalanden och annan information om människor som tror sig ha upplevt samma sak.

En fråga om tro

Om vi söker på internet kan vi hitta allt från människor och teorier som påstår att intelligent liv definitivt finns på andra planeter också, medan vi likaså kan hitta otaliga källor som påstår att det är ”trams” eller falskt. Därför kan det i dagsläget vara svårt att bevisa att någon av sidorna har rätt. Slutligen handlar det därför om vad vi själva väljer att tro på, men en sak är säker; att vara utan förutfattade meningar och öppet lyssna på vad källorna har att säga är både vettigt och klokt. Visst ska man inte tro på allt man ser på Youtube, men samtidigt ska man också vara medveten om att brist på bevis inte alltid innebär brist på sanning.

dante